Såhär använder du luftfjädring på vintern
Kör du luftkit på din bil och använder bilen året runt. Då är denn guide perfekt för dig! Vi kikar närmare på vad du behöver veta om luftfjädring på vintern.
Eftermonterade luftkit är något som blir mer och mer populärt. Tillverkarna av kiten har alla lite olika förutsättningar och kvalitet, men att skydda systemet mot kyla är samma procedur oavsett märke.
1. Vattenfilter - Ett måste för luftfjädringen på vintern
Vattenfilter eller vattenfälla som det också kallas, är ett filter som monteras mellan tanken och ventilpaketet. Syftet med denna är att stoppa fukten som byggs upp i tanken efter att kompressorn pumpat in luft och byggt upp kondens över tid. Vatten eller fukt i ventilpaketet kan göra så det går sönder helt eller att ventilerna fastnar. På vintern när det blir minusgrader är därför vattenfiltret en avgörande faktor för att lyckas.
2. Dränera tanken minst 1 gång i månaden
Under tanken så ska du alltid ha tillgång till en dräneringsventil. Har du köpt ett komplett luftkit så finns denna redan troligen på plats.
Det du behöver göra är helt enkelt att skruva upp ventilen och låta det stå och droppa/avfuktas. Har du tillgång till garage så kan det stå öppet över natten. Kom ihåg bara att stänga ventilen sen.
3. Kemetyl T-99,5 Frysskydd för luftfjädring
Detta är ett måste för dig som kör med luftsystem på vintern. Kemetyl T-99,5 har hög koncentration av alkohol tillsammans med smörjande effekt för att motverka uttorkning av membran, or-ringar osv. Du kan köpa detta i det flesta bygg- och järnaffärer.
4. Körstilen påverkar din luftfjädring på vintern
Ett enkelt tips för att minska kondensen är att helt enkelt köra på ride height så mycket som går. Ju mindre du höjer och sänker bilen, desto mindre går kompressorn. Det skapar då mindre kondens och risk för vatten i systemet som kan frysa.
Senast uppdaterad:
Publicerad: